5 minuters läsning

Baka in billån i huslån – Är det en bra ide?

Featured Image

För några år sedan fanns det möjlighet för privatpersoner som äger en bostad att ansöka om att utöka sitt lån på lägenhet eller hus, och sedan använde folk de extra pengarna till en ny bil. Idag går det inte att göra på detta sätt. När du ansöker om ett huslån så måste pengarna användas till just boendet.

Att baka in ett billån i ett huslån är inte det smartaste ekonomiska beslutet man kan ta. Görs detta får man betala extra varje månad till huslånet, vilket resulterar i att bilen inte betalas av alls. Det bästa är att ansöka om lån som är anpassade till just bilar.

Anledningen till att det finns olika typer av lån

Det finns en anledning till att det finns olika lån så som bolån, billån, privatlån och snabblån. Ska du ansöka om ett lån, då ska du vända dig till det lån som är specifikt anpassat till det du önskar köpa. Det går också att ansöka om ett blancolån, men detta resulterar oftast i högre ränta på lånet.

När du ansöker om ett blancolån, eller privatlån, behöver du inte berätta för långivaren vad du ska använda pengarna till. Lån som dessa kallas även lån utan säkerhet.

Ska du ansöka om ett huslån eller ett billån så behöver du använda bilen eller huset som en säkerhet till långivaren. Skulle du som låntagare inte betala tillbaka dina lånade pengar har de säkerheten som tillgodo och kan därför ge en lägre ränta på lånet.

Bäst alternativ när du vill köpa bil privat 

Ska du köpa en ny bil finns det idag mycket bättre alternativ att vända sig till. Först och främst bör du absolut inte ansöka om ett snabblån eller ett SMSlån om du vill finansiera en ny bil. Lån som dessa är anpassade för mindre utgifter som du snabbt kan betala tillbaka.

Vi tänkte ta upp de bästa alternativen för att finansiera ditt bilköp i dagsläget. Dessa är:

  • Ansök om ett privatlån eller ett blancolån – Hög ränta.
  • Använd blipp och få samma säkerhet som hos en bilhandlare – Låg ränta + möjlighet att köpa begagnad bil.
  • Vänd dig till en bilhandlare och ansök om ett billån – Låg ränta. Endast bilarna som finns hos bilhandlaren finns tillgängliga.
  • Spara ihop pengarna själv och köp bilen kontant.

Ansök om ett blancolån

Blancolån är lån som inte har någon säkerhet. Det betyder att du får använda pengarna till vad du vill. Du behöver inte heller berätta för dem vad de ska användas till. Ett privatlån går att ansöka om direkt från en bank och en långivare, eller så kan du jämföra lån hos låneförmedlare.

Eftersom långivaren eller banken inte har någon säkerhet så ligger säkerheten istället i en högre ränta. Det betyder att privatlån oftast kostar dig mer i slutändan, jämfört med ett billån.

Ansök om ett billån

Du kan ansöka om ett billån hos en bilhandlare, men då kommer du behöva betala en kontantinsats för köpet. Denna kontantinsats ligger på 20% av bilens värde, oavsett om det handlar om en ny bil eller en begagnad bil.

Du behöver inte längre vända dig till en vanlig bilhandlare för att ansöka om ett billån och du behöver heller inte köpa en sprillans ny bil. blipp erbjuder samma säkerhet som en bilhandlare erbjuder. blipp låter dig genomföra säkra bilaffärer mellan privatpersoner, samtidigt som du kan dra nytta av de förmåner som bilhandlare erbjuder. De kontrollerar och verifierar både köpare och säljare, samtidigt som bilgaranti, finansieringslösning och ägarbyte tas hand om.

När du ansöker om ett billån kommer du märka att räntan oftast är lägre jämfört med privatlån. Billån har en säkerhet, vilket betyder att bilen ligger som säkerhet på lånet. Skulle du inte betala tillbaka pengarna kan långivaren i så fall beslagta bilen (bilhandlaren eller låneförmedlaren).

Spara pengar och köp bilen kontant 

En annan lösning kan vara att du sparar ihop den summa som bilen kommer kosta. Detta är givetvis ett alternativ som kan ta rätt lång tid, speciellt om du inte tjänar så mycket per månad. Men det är ingenting som är omöjligt. Idag finns det även möjlighet att spara pengar i fonder eller genom att investera pengarna. Detta gör att du snabbare kan nå ditt sparmål jämfört mot att bara spara självmant.

Att betala bilen helt själv är det billigaste alternativet, då du inte behöver betala någon ränta eller avgifter för att låna pengar. Men att spara ihop pengar självmant kan vara svårt om du vill köpa en helt ny bil, men tittar du på en begagnad bil istället är chansen större att det är möjligt. Glöm inte att du även kan köpa begagnade bilar med ett billån hos blipp!

När du har många smålån 

Skulle det vara så att du har många lån och det är därför du vill baka in billån i huslån så finns det istället andra sätt att lösa detta på. Många blancolån och privatlån erbjuder idag möjligheten att samla lån. Det betyder att du ansöker om ett större lån, för att med de lånade pengarna betala av dina andra lån.

Detta brukar dock inte vara smart att göra om du vill ta ett billån, eftersom räntan vid dessa lån är billigare än ett blancolån. Att samla mindre lån kan absolut vara smart, men inte när det handlar om billån.

Sammanfattning om att baka in billån i huslån

Ska du låna pengar till en bil bör du tänka igenom ditt beslut noggrant. Därför bör du ansöka om ett lån som känns säkert och tryggt i det långa loppet. Det handlar oftast om höga belopp och ett lån som kommer ta år att betala av.

Det är viktigt att du läser igenom villkoren och att du har koll på den effektiva räntan av lånet. Den effektiva räntan är alla avgifter och kostnader ihopräknade. Det är således den kostnad som du behöver betala för att få lånet godkänt. Ska du köpa en ny bil är det alltid bra att titta på en begagnad. Då kommer du inte behöva ansöka om ett lika högt belopp på ditt lån. Det är också bättre för miljön.

I helhet – att ansöka om ett högre huslån är inte smart ur en ekonomisk synpunkt. Det kommer då inte finnas möjlighet att betala av kostnaden på själva bilen. Vänd dig alltid till lån som är anpassade till exakt det som du önskar köpa. Idag behöver du inte heller vända dig till en bilhandlare om du önskar köpa en ny bil. Använd den lösning som känns bäst för dig och det lån som erbjuder bäst villkor.

Räkna ut månadskostnad