6 minuters läsning

Billån utan kontantinsats – Är det möjligt?

Featured Image

Vad är då ett billån utan kontantinsats? Du har säkert läst om att det finns vissa billån utan kontantinsats, och då har du kanske blivit intresserad att läsa vidare? Den här informationen är dock lite missvisande då alla riktiga billån kräver 20% kontantinsats. Det är istället ett blancolån som det handlar om, vilket är en form av privatlån som du kan ta på hela kostnaden. Det är därför inte ett billån egentligen, då alla billån kräver en kontantinsats och det är då bilen som är säkerheten för dessa lån.

Att ha råd med kontantinsatsen själv när du vill ansöka om ett billån kan vara svårt, då det ofta handlar om stora summor pengar, och speciellt om du vill köpa en nyare och lite dyrare bil. Med en del billån kan du heller inte köpa en bil av en privatperson, utan det måste vara av en auktoriserad bilhandlare. Vare sig du vill köpa en bil av en privatperson eller bilhandlare och undvika att betala en kontantinsats så finns två andra alternativ för dig. Du kan antingen ta ett blancolån på hela beloppet eller betala av kontantinsatsen till billånet med ett blancolån.

För att göra det enklare för dig att köpa en bil med ett billån utan kontantinsats så har vi sammanställt en guide. Vi kommer att lägga fram både fördelar och nackdelar med att använda ett blancolån för att köpa din nästa bil.

Vilka alternativ finns för att köpa bil? 

Om du inte har pengarna till att köpa en bil direkt och kontant, då måste du självklart tänka på att eventuellt ta ett lån. En bil är utan tvekan en investering för framtiden och du vill inte köpa den första och billigaste bilen du hittar. Istället bör du ta din tid att hitta den perfekta bilen för dig och dina unika behov. Det finns mycket att tänka på när du ska investera i en ny bil. Hur gammal är den? Vilka kostnader är det som tillkommer, så som försäkring, bensin och liknande?

blipp har som mål att hjälpa användare att köpa begagnade bilar på ett säkert sätt, samt att ge relevant och riktig information om bilen. När du köper en bil är det viktigt att du är välinformerad kring både bilen, lånet och villkoren. Det kommer dessutom med en garanti när man tar lån via blipp, vilket är viktigt när du köper en bil, och speciellt om den är begagnad. Problemet om du köper direkt av en privatperson är att du ofta inte får en garanti. Skulle då bilen gå sönder efter endast en vecka så står du där ensam och utan hjälp. blipp hjälper dig att hitta den rätta bilen för dina unika behov, och allt sköts via en enkel app.

När det kommer till att köpa en bil finns det två olika alternativ för billån som täcker kostnaderna. Du kan antingen ta ett vanligt billån och då står din bil som säkerhet för lånet. Du kan få som max få 80% av kostnaden för bilen i lån, och betalar sedan 20% som en kontantinsats själv. Det finns också valet att ta ett privatlån utan säkerhet, och du kan då låna hela bilens värde. Då slipper du betala en handpenning. På ett billån är det din bil som är säkerheten på lånet, men för ett blancolån så är det kopplat direkt till personen och har inget med bilen att göra.

blipp billån med fast ränta – (Spara 6000 kr per år jämfört mot ett blancolån)

En av fördelarna med att använda blipp för ditt billån är att lånet har en ränta på 4,95% istället för en ränta på 10%, vilket är den genomsnittliga räntan ett blancolån har. Detta betyder att på ett lån på 120 000 kronor kommer du spara runt 6000 på ett år – bara i räntekostnader, vilket självklart blir mycket pengar i längden. blipp är den enda tjänsten på marknaden som erbjuder en fast ränta för deras billån.

Ta blancolån för kontantinsatsen

Om du inte har pengar till kontantinsatsen för att köpa en bil och för att ta ett billån, så betyder inte det att det är omöjligt att köpa en bil. Du kan fortfarande ta ett blancolån som är en form av billån utan kontantinsats. Du kan då låna hela beloppet för att kunna köpa en ny bil istället för att behöva betala 20% själv i kontantinsats. Blancolånet kan vara på hela beloppet som bilen kostar eller endast för just kontantinsatsen, beroende på vilket som blir det mest lönsamma alternativet. I vanliga fall är det bästa man kan göra att endast ta lånet till kontantinsatsen.

Fördelar med billån utan kontantinsats (Privat lån)

Det finns en del fördelar med att ta ett billån utan kontantinsats istället för ett vanligt billån. En stor fördel är att bilens ålder inte har något med lånet att göra, utan det är ett privatlån och du kan använda pengarna precis hur du själv vill. Detta gör att du har mer valmöjligheter när det kommer till att köpa en bil med ett billån utan kontantinsats. Du behöver heller inte spara ihop pengar för en kontantinsats för att kunna köpa en bil, men dock blir det högre ränta än med ett vanligt billån.

Nackdelar med billån utan kontantinsats (Privat lån)

Precis som med allt i livet finns det också nackdelar med att ta ett privatlån för att köpa din bil. Om det är en dyrare bil på runt 500 000 är det ett billån som du måste ta, och inte ett privatlån. Detta eftersom räntan på detta för det mesta är mycket högre än den på ett billån. För att ta ett billån utan kontantinsats måste du vara säker på att du har råd med återbetalningen, även om saker skulle komma att förändrats i ditt liv, med exemplet att du skulle förlora jobbet. På de flesta privatlånen så kan räntan också vara mycket högre än på ett vanligt billån.

Tänk över avbetalningstiden på lånet

Något annat att fundera på när det kommer till billån utan kontantinsats är hur lång avbetalningstid du vill ha. Detta kommer att vara avgörande för hur hög eller hur låg ränta du kommer att betala på lånet. För ett lån med en lång avbetalningstid kommer du självklart att att betala en högre ränta. En annan anledning till att undvika en längre avbetalningstid är att du inte vill råka ut för ett restvärde, vilket betyder att ditt lån blir större än värdet på bilen. Något värt att tänka på är att om du tar ett billån får bilen max vara 12-15 år gammal vid slutbetalningen av lånet.

 

Jämför olika billån utan kontantinsats 

Kolla in vår tjänst blipp.se där du i genomsnitt sparar 6,000 kr per år:Nöj dig inte med det första lånet som du hittar, utan försök istället att jämföra olika erbjudanden. Tänk på att alla vill att du ska vara just deras kund, och att du kan få bättre erbjudanden från andra aktörer. Det finns flera olika billån utan kontantinsats från olika låneförmedlare på marknaden idag, så skaffa så många offerter du kan, jämför lånen, räntan samt villkoren som kommer med det lån de erbjuder.

 

Räkna ut månadskostnad