5 minuters läsning

Billån vs Blancolån | Vilket Lån är Bäst för Plånboken?

Featured Image

Ska du köpa en ny bil kommer du med stor förmodan behöva ansöka om ett lån för att kunna betala bilen. Billån är det lån som är anpassat för just bilar, men det finns också möjlighet att ansöka om andra typer av lån för att betala av kostnaden. Vad är då skillnaden mellan ett billån vs ett privatlån, eller ett så kallat blancolån? I den här artikeln kollar vi närmare på de olika lånen och hur de fungerar, samt vilket som passar dig bäst vid ditt bilköp.

Ägarbyte utan registreringsbevis - så får du hjälp av blipp

Har du tankar på att köpa en begagnad eller ny bil bör du först ha koll på hur du ska finansiera ditt köp. Det finns inte många människor idag som har råd att köpa en bil direkt, utan att först behöva ansöka om ett lån. Vi har tagit fram några av de viktigaste punkterna att ha i åtanke när du ska låna pengar till en bil och differensen gällande billån vs privatlån.

Billån vs Blancolån | Låna med Säkerhet eller utan säkerhet

Den största skillnaden mellan billån vs blancolån är säkerheten samt räntan på lånet. Ett privatlån har ingen säkerhet vilket betyder att du kan använda de lånade pengarna till exakt vad som helst, utan att långivaren eller banken behöver veta vad pengarna ska gå till. Ansöker du om ett billån kommer bilen du köper ligga som säkerhet för lånet.

Genom att erbjuda ett lån med säkerhet, som billån gör, har långivaren möjlighet att erbjuda en lägre ränta och bättre villkor. När en bank lånar ut pengar till privatpersoner finns det alltid en risk att de inte betalar tillbaka. För att företaget ska kunna försäkra sig om att de får tillbaka pengarna så tar de bilen som säkerhet. Skulle låntagaren inte betala har de då rätt att använda bilens värde till skulden. Med detta i åtanke så är billån betydligt billigare än blancolån generellt sett, just på grund av att bilen är en säkerhet.

Det finns vissa privatlån och blancolån som erbjuder lägre ränta än ett billån, men då är det viktigt att även räkna in resterande kostnader, som exempelvis amortering och liknande avgifter. I slutändan brukar det således bli dyrare med dessa kostnader inräknade. Det är den effektiva räntan som innehåller alla kostnader ihopräknade och är därför den summa du bör kolla på om du ska välja mellan att ta ett billån vs privatlån.

blipp är ensamma om att erbjuda sina kunder ett ”riktigt” billån, utan att vara en auktoriserad bilhandlare. Här kan du lämna in din bil som säkerhet och därmed sänka räntan på ditt lån. T.ex har vissa långivare som erbjuder blancolån en snittränta på 10% på ett lån på 130 000 kronor. Skulle du köpa en bil för 130.000 kronor med ett lån från blipp,  hade det i så fall blivit 6565 kronor billigare varje år.

Billån vs Blancolån | Amortering och kontantinsats på billån 

Vid ansökning om billån kommer du inte kunna låna hela köpesumman för bilen. Ansöker du om ett billån kommer du behöva betala en kontantinsats när du köper din nya eller begagnade bil, och kravet ligger på minst 20% av det totala beloppet. Det kan även gå att lämna in din gamla bil som kontantinsats. Ett blancolån har inte detta krav och du kan därför ansöka om hela summan när du väljer att ansöka om ett privatlån.

  • Låna 80% av bilens summa med ett billån
  • Låna 100% av bilens summa med ett blancolån

En annan skillnad mellan billån vs privatlån är att du behöver betala amortering om du ansöker om ett billån. Amorteringen skiljer sig beroende på bilens ålder. Det är viktigt att ha koll så att amorteringen är tillräckligt hög gentemot värdeminskningen av bilen och att lånet inte blir högre än vad bilen är värd.

När du ansöker om ett blancolån kan du själv välja om du vill ha en annuitetsamortering eller en rak amortering. Trots att du själv får bestämma amorteringen via ett privatlån är det fortfarande viktigt att du betalar av lånet i samma takt som bilen minskar i värde. Detta gör så att du inte riskerar att fortfarande behöva betala av lånet om du sålt bilen.

  • Amorteringen på billån är kopplad till värdeminskningen och brukar ligga på max 8 år
  • Amorteringen på privatlån är mer flexibel och brukar ligga på max 12 år

Olika krav och villkor på dig som låntagare

När du ansöker om ett billån brukar det finnas fler krav på dig som låntagare, jämfört med blancolån. Det finns en del långivare och banker som kräver att du köper den nya bilen hos en auktoriserad bilhandlare, eller att bilen inte får vara alltför gammal eftersom marknadsvärdet då är lågt.

Lånar du t.ex av Nordea måste du köpa bilen från en leverantör och det går inte att köpa från en privatperson. Många banker och långivare kräver också att du har en bilförsäkring under lånetiden. Det finns vissa banker, som exempelvis SEB och Swedbank, som erbjuder lån till miljöklassade bilar. Det finns även möjlighet att ansöka om ett billån och sedan ansöka om ett privatlån så att du kan betala för kontantinsatsen om du själv inte har de pengarna. Dock kommer detta bidra till att det finns två lån att betala tillbaka, vilket oftast gör så att lånet kostar dig mer än vad bilen är värd. Det är således bättre att finansiera kontantinsatsen på annat sätt än med ett lån.

När det gäller blancolån har du mer frihet eftersom pengarna går att använda till vad som helst. Detta gäller för blipp också och du kan därför köpa en begagnad bil från en privatperson eller från en auktoriserad bilhandlare – valet är ditt. När det gäller krav på om du får lånet godkänt eller inte så skiljer sig dessa beroende på vilket företag du vänder dig till. Alla erbjuder således olika villkor och räntor, och därför kan det alltid vara smart att jämföra olika lån innan du bestämmer dig för att låna.

Betalningsanmärkningar 

Du som tidigare haft en betalningsanmärkning har oftast inte möjlighet att ansöka om ett billån, men det finns flertal olika blancolån som godkänner tidigare betalningsanmärkningar. En punkt att tänka på här dock är att villkoren och räntan oftast är högre om du ta ett privatlån trots betalningsanmärkning.

Oavsett om du väljer att ansöka om ett privatlån eller ett billån så bör du alltid vara uppmärksam på vad som krävs av dig som låntagare och hur mycket det totala beloppet kommer kosta dig. Se till så att lånet inte går över bilens marknadsvärde om du ska sälja den, eftersom det riskerar att du fortfarande behöver betala tillbaka lånet trots att bilen är såld. blipp finns här för att förenkla din bilaffär och vi erbjuder därför samma trygghet som en bilhandlare. Vi kontrollerar och verifierar bilhandlare och köpare åt dig så att du kan känna dig trygg med din bilaffär, där vi samtidigt erbjuder en finansieringslösning, en bilgaranti, direktanmälan till Skatteverket gällande ägarbyte och säkra betalningar mellan köpare och säljare.

Sammanfattningstabell om billån vs privatlån

Lånetyp Blancolån / Privatlån Billån 
Amorteringstid Max 12 år Max 8 år
Krav på fordon Nej Ja vissa långivare har krav
Belopp du kan låna Hela beloppet – 100% Kontantinsats behövs – 80%
Betalningsanmärkningar  Möjligt hos vissa långivare Inte tillåtet

 

Räkna ut månadskostnad