4 minuters läsning

Billån VS Leasing – Att tänka på innan du väljer vilket som passar dig bäst!

Featured Image

Att köpa en bil idag är dyrt, och därför vänder sig de flesta till ett billån eller en billeasing, men vilket alternativ är bäst för dig som ny bilägare? Det finns givetvis skillnader om du vill köpa eller leasa bil 2020. I denna artikel tänkte vi prata om billån VS leasing och ta upp skillnaderna, så att du snabbt kan se vilket val som är bäst för just din situation.

Billån

 

Ett billån är idag det vanligaste alternativet för privatpersoner. Du kan välja att ansöka om ett billån från en bilhandlare eller ett billån via blipp. Skillnaden här är att via ett billån hos blipp har du även möjlighet att köpa bilen ifrån en privatperson på exempelvis Blocket.

 

När du ansöker om ett billån kommer du ha mycket friare händer jämfört med billeasing. När du äger bilen kommer du inte ha begränsningar gällande försäkringar, körsträcka eller ombyggnation. Skulle något problem uppstå med bilen kommer du inte heller behöva diskutera med företaget som leasar, eftersom att det är du som har allt ansvar för din köpta bil.

 

Det finns även chans att faktiskt tjäna på att köpa en bil, speciellt om du har låga driftkostnader. När du äger din bil, vilket du gör om du ansöker om ett billån, är det även du som får sälja bilen själv.

 

Fördelar med billån:

 

 • Du äger bilen som du köper med de lånade pengarna
 • Det går att sälja bilen när du vill köpa en ny bil
 • Du kan åka hur många mil som helst med bilen
 • Drar ner månadskostnaden med en kontantinsats

 

Nackdelar med billån:

 

 • Du behöver betala amortering, ränta samt en kontantinsats
 • Du behöver sälja bilen själv
 • Bilen minskar i värde ju mer tid som går
 • Kan innebära oväntade utgifter

 

Billån ger dig mer frihet

 

När du köper en bil så äger du den helt och hållet. Det betyder alltså att du får göra exakt vad du vill med din bil. Vill du inte vara begränsad till hur många mil du får köra eller vad gäller försäkring så är det bäst att välja ett billån.

 

När du ansöker om ett billån kommer du behöva betala en kontantinsats. Denna kostnad ligger på minst 20% av bilens värde, men du kan betala mer än så om du vill och kan. Då kommer månadskostnaden att sänkas.

 

Mer ansvar och du kan sedan sälja bilen

Det finns vissa fall där bilägare tjänar på sitt bilköp. Allt beror på din driftskostnad, vad din månadskostnad för lånet är samt vad restvärdet kommer ligga på när det är dags att sälja.

Det finns också en risk att du går i förlust – allt beror på om bilen behöver repareras eller genomgå service under överenskommen låneperiod. Ett billån ger dig mer ansvar och du kommer själv behöva teckna försäkringar och betala servicekostnader, men här har du mer frihet då du själv kan välja försäkringsbolag etc. etc.

 

Billeasing

 

Billeasing har varit ett populärt alternativ för företagare länge, men under den senaste tiden har fler privatpersoner börjat leasa sin bil. Leasing betyder helt enkelt att du lånar bilen från ett företag och så betalar du en månadskostnad under den tid som du har bilen i din ägo.

 

När du leasar en bil kommer du och företaget fram till hur länge du önskar låna bilen, hur många mil som du tänkt köra samt vad din slitagekostnad kommer ligga på. Det tillkommer även bilförsäkring, service och andra kostnader som du betalar varje månad istället för att själv teckna avtal. (Ibland ingår dessa tjänster i själva leasingpriset) 

 

Fördelar med leasing

 

 • Du behöver inte betala någon kontantinsats
 • Betala en fast kostnad varje månad
 • Du leasar alltid en helt ny bil
 • Du behöver inte tänka på värdeminskning

 

Nackdelar med leasing

 

 • Begränsad frihet med bilen eftersom företaget äger bilen
 • Du får endast köra bilen ett antal mil per år
 • Du kan behöva betala för onormalt slitage
 • Bryts avtalet innan överenskommelsen så kan du behöva betala mer
 • Kan bli dyrare än att betala av ett billån

 

Billeasing för dig som gillar att byta bil ofta

 

Gillar du att byta bil titt som tätt så är ett billån absolut ett bra alternativ. Tänk på att månadskostnaden för privatleasing kan skilja sig beroende på det bilmärke som finns tillgängligt. Jämför du olika märken med varandra kommer du märka att priserna skiljer sig per månad.  Skulle du teckna en billeasing och åka längre än överenskomna mil kan det också bli mycket dyrare för dig. Planerar du att åka långa sträckor är således ett billån oftast bättre.

 

Väljer du till exempel en mindre bil, då är det rätt billigt att privatleasa en bil och det kan bli en bra affär i slutändan, speciellt då du får extra trygghet med billeasing. Är du dock ute efter en större bil så kommer månadskostnaden öka och i dessa fall brukar ett billån vara det bättre alternativet. Vilket alternativ som vinner gällande billån vs leasing beror således på vad du själv är ute efter.

 

 

Billeasing kan skapa större trygghet

 

Funderar du på att köpa eller leasa bil år 2020 och är ute efter mer trygghet? Då är leasing förmodligen det bästa valet för dig. När du väljer att leasa en bil kommer du få med alla nödvändiga försäkringar under leasingperioden. Det är företaget bakom leasingen som äger bilen och när leasingperioden är över kommer bilen behöva lämnas tillbaka till bolaget.

 

Detta betyder att du själv inte behöver tänka på att t.ex att skaffa en passande bilförsäkring eller tänka på service. I de flesta fall tillkommer servicekostnader, sommar- & vinterdäck, samt vägassistans i din fasta månadskostnad. Detta kan vara ett tryggt val, speciellt om du inte tänkt ha bilen under så många månader och om du helst inte vill tänka på försäkringar.

 

Billeasing, räkneexempel: Vi säger att du hittar en bil som kostar 100.000 kronor. Väljer du en leasingtid på 36 månader, vilket då kommer kosta dig runt 1.799 SEK varje månad.

 

Vad är då bäst – billån VS leasing?

 

Det beror helt på din situation och vad du ska använda bilen till. Kollar man på månadskostnaden brukar billån vara billigare. Hos blipp kan du ansöka om ett billån och få samma säkerhet som hos en bilhandlare, utan krångligheter. blipp tar hand om allt pappersarbete och låter dig fokusera på affären istället.

 

Det bästa är att först bestämma dig för om billån eller leasing är bäst för just din situation. När du sedan valt, jämför då olika lånetyper eller leasingtyper med varandra. På så sätt kan du hitta det bästa valet för just dig och ditt bilköp.

 

Räkna ut månadskostnad