5 minuters läsning

Billån som student – Så här fungerar det!

Featured Image

Sugen på att köpa en helt ny eller en begagnad bil samtidigt som du studerar? I den här artikeln tänkte vi ta upp hur du kan ansöka om ett billån som student. Att ansöka om ett lån är ett beslut som alltid bör tänkas igenom noggrant, oavsett hur gammal du är. Eftersom bilar oftast kostar en stor summa pengar brukar de flesta personer vända sig till ett lån, för att sedan kunna betala av lånet i efterhand.

  • Många långivare kräver att du har en fast inkomst
  • Ett extrajobb ökar dina chanser för ett godkänt billån som student
  • En kreditupplysning görs för att bedöma dina möjligheter för återbetalningen

Det svåra med att ansöka om ett lån som student är att många långivare bara godkänner billån till de som har en fast inkomst. Studiebidrag räknas oftast inte som inkomst, men det finns vissa långivare som kan godkänna detta. Olika företag gör olika bedömningar.

Det finns således långivare som kollar upp helheten av din ekonomi. Har du t.ex ett jobb vid sidan av dina studier så finns det större chans att lånet blir godkänt.

När du ansöker om ett lån, oavsett om det är ett billån eller ett privatlån, så kommer långivaren och banken att göra en kreditupplysning på dig. En kreditupplysning görs så att långivaren kan försäkra sig om att du kan betala tillbaka de lånade pengarna. De kollar även om du har andra lån eller krediter aktiva i nuläget.

Ansök om ett billån som student

Ansöker du om ett billån från t.ex en bilhandlare, finns det stor chans att din ansökan kommer bli nekad om du inte har en fast inkomst. Du har dock större chans att få ett lån godkänt om du kan komplettera med dokument som visar att du tjänat in pengar via t.ex ett extrajobb. Nästa steg är att banken gör en bedömning på din kreditvärdighet.

Bedömningen på din kreditvärdighet görs baserad på förra årets deklaration. Det betyder att om du haft ett tidigare jobb året innan och sedan börjat studera så finns det större chans att lånet blir godkänt. Är det dock tvärtom, att du t.ex studerade förra året och detta år har du ett jobb, så kan lånet bli nekat. Allt beror lite på vilket företag du väljer att låna pengar från.

När du köper en bil från en bilhandlare och ansöker om ett billån kommer du vara tvungen att betala en kontantinsats på minst 20% av bilens kostnad. Det går därför inte att ansöka om hela lånet på detta sätt.

Ansök om ett blancolån för en ny bil

Du har också möjlighet att ansöka om ett blancolån när du vill köpa en ny eller begagnad bil. När du ansöker om ett privatlån kan du använda dina lånade pengar till vad som helst, såsom en ny bil eller en begagnad bil.

Blancolån har dock oftast rätt höga räntor eftersom det handlar om ett lån utan säkerhet. Läs därför alltid igenom villkoren och informationen om den effektiva räntan, samt totalkostnaden för ditt lån innan du godkänner något avtal.

De flesta privatlån som finns på marknaden har en åldersgräns på 18 år, vilket betyder att du som student har möjlighet att ansöka om lånet. Tänk dock på att blancolån oftast är dyrare i slutändan jämfört med t.ex ett billån i och med att räntan blir mer utdragen eftersom att du använder bilen som en säkerhet.

Köp bilen från en privatperson med billån

Det går även att få billån när man köper bil från privatpersoner. Idag tycker många att bilköp av privatpersoner kan vara jobbigt, men med vår tjänst blipp blir allt mycket enklare. Här får du samma säkerhet som hos en bilhandlare, och du kan utan problem ansöka om ett billån som student.

Spara pengar och köp bilen kontant 

En annan möjlighet är att du sparar ihop pengar och köper en bil kontant, utan att ansöka om ett lån. Detta kommer givetvis ta tid, men har du styrka och självdisciplin är det absolut möjligt. Tänk dock på att det är bäst att använda sig av en tredje part, så att alla papper och försäkringar följer med på rätt sätt.

Borgensman

En borgensman är en person som tar ansvar för skulden. Det betyder att borgensmannen har lika mycket ansvar som låntagaren när det gäller att skulden ska återbetalas. Har du en borgensman finns det en större chans att långivaren även sänker räntan eller erbjuder bättre lånevillkor, allt beror på borgensmannens ekonomiska situation.

Jämför billån och hitta ett med bra villkor 

Innan du tecknar ett billån med en bank eller en långivare, är det alltid smartast att du först jämför olika billån med varandra. På så sätt kan du se de olika skillnaderna mellan lånen, för att sedan välja det bästa för dig och din ekonomiska situation.

När du studerar har du redan tajt med pengar och därför är det viktigt att du hittar ett bra lån för din ekonomi. Att ta ett lån med en för hög månadskostnad, tillsammans med bilförsäkring och andra avgifter, är därför inte det smartaste. Ha koll på villkoren och tänk även på resten av kostnaderna innan du tecknar något nytt avtal.

Sammanfattning om billån som student

Det är därför inte omöjligt att ansöka om ett billån som student. Allt handlar om din situation. Tänk dock på att det är ett stort steg att ansöka om ett billån. Det är inte bara lånet och räntan som behöver betalas tillbaka, utan även bilförsäkringen, bensin och bilkostnader. Ska du därför ansöka om ett billån bör du tänka igenom beslutet noggrant, så att du kan betala tillbaka på lånet varje månad utan problem.

Att gå till en bilhandlare eller till oss på blipp är det allra bästa rent finansiellt. Detta eftersom du får försäkringar och har möjlighet att lämna bilen som säkerhet. Dock är det inte enkelt att få ett lån godkänt som student när du köper bilen av en bilhandlare. Just därför är tjänsten blipp ett utmärkt val för studenter som letar efter en ny bil. Ett plus är också att du kan handla en begagnad bil vilket är väldigt snällt mot plånboken. Oavsett hur du ansöker om ett billån, kom ihåg att det handlar om mycket pengar. Det är därför ett beslut som du bör tänka igenom ordentligt.

Räkna ut månadskostnad