6 minuters läsning

Billån med bilen som säkerhet mellan privatpersoner

Featured Image

Är du i behov av en bil men har inte har råd att köpa en ny med alla de kostnader som tillkommer? Du kanske snarare funderar på att köpa en begagnad bil och på att ta ett lån för detta? Då kan ett billån privat med bilen som säkerhet vara en bra lösning för dig, speciellt ett lån som kan användas vid köp av privatperson, och det är något som vi är ensamma om att erbjuda för tillfället!

Det är många som är rädda för att ta lån i onödan på grund av den höga räntan som ofta tillkommer. Många vet också att man i slutändan får betala mycket mer än om man hade köpt bilen kontant och direkt.

Av den anledningen så erbjuder vi på blipp billån med bilen som säkerhet även om du inte köper en bil direkt från en bilhandlare. Att erbjuda billån för begagnade bilar är vi ensamma om på marknaden. Denna typen av lån är mer lönsamma för dig än t.ex. blancolån, då räntan för billån blir lägre.

Tidigare har det inte funnits någon möjlighet att ta billån med bilen som säkerhet för handel mellan privatpersoner. Om man ville finansiera en bil vid ett sådant köp var man istället tvungen att låna på en fastighet som man själv ägde, ta ett blancolån eller betala bilen kontant direkt vid köpet.

blipp kommer alltså med en helt ny lösning som tidigare inte har funnits på marknaden – en lösning som öppnar upp möjligheter för personer som vill köpa bil begagnat.

I denna artikel kommer vi att förklara lite gällande vad som skiljer ett billån genom blipp från ett blancolån. Vi kommer även ta upp fördelar och nackdelar med billån med bilen som säkerhet så att du ska kunna ta ett så bra beslut som möjligt.

Vad innebär billån med bilen som säkerhet mellan privatpersoner? Du kan nu ta billån för en begagnad bil.

Vad skiljer ett billån via blipp från ett blancolån?

Om du har hittat en bil som du vill köpa via t.ex. Blocket.se, så använder du och säljaren blipps app för att genomföra affären. I appen kan du därefter få tillgång till billån precis som du får hos en vanlig bilhandlare.

Detta är unikt för oss på blipp eftersom det tidigare inte har varit möjligt att ta ett billån för köpet av en begagnad bil.

Om du tar ett billån via blipp får du ett riktigt billån med bilen som säkerhet. Detta lån skiljer sig från ett vanligt blancolån då ett blancolån innebär att du lånar pengar utan säkerhet, och därmed kan räntan på ett blancolån bli väldigt ofördelaktig för dig som tar lånet. Men, med det billån som blipp erbjuder får du ner räntan tack vare att banken har bilen som säkerhet.

Fördelar med billån med bilen som säkerhet

Den största fördelen med att ta ett billån med bilen som säkerhet är att du får ett mycket mer fördelaktigt lån. Du får nämligen ner räntan på lånet eftersom långivaren har din köpta bil som säkerhet.

Tack vare detta kan man nu alltså ta ett billån även om man köper en begagnad bil från en privatperson, vilket kan komma att öppna upp möjligheter för många. Tidigare fanns endast möjligheterna att t.ex. ta ett blancolån eller betala bilen kontant direkt när man köpte den begagnade bilen.

Ett billån går istället ut på att lånet är knutet till bilen och inte till personen som äger bilen. Detta innebär att långivaren har rätt att ta tillbaka bilen om du inte betalar av lånet. På samma sätt gäller att du själv kan sälja bilen om du inte har råd att betala av lånet för bilen.

Man kan därmed säga att ett billån är ett säkrare lån för dig som är lite osäker på din ekonomiska framtid. Din ekonomi kanske t.ex. var stabil när du tog billånet men inte lika stabil efter ett tag. Med det billån vi erbjuder är inte detta ett problem eftersom du har valet att sälja bilen och därmed slippa kostnaden för avbetalning. Du har också en bättre ränta på ett billån, så om har du råd att betala kontantinsatsen så är detta helt klart det mest ekonomiska alternativet.

Man kan alltså säga att du är mycket friare med ett billån eftersom du har kostnaden för bilen som en ekonomisk säkerhet.

Ett billån kan alltså ses som en säkerhet både för dig och för långivaren!

Finns det några nackdelar med billån med bilen som säkerhet?

Som sagt, vi på blipp ställer ett antal krav på bilen när du tar billån med bilen som säkerhet.

Detta skiljer sig från att ta ett blancolån för att köpa en bil då det minskar dina friheter att välja exakt den bil du vill ha. Till skillnad från ett blancolån som egentligen inte har någonting med bilen att göra har ju det klassiska billånet allt med bilen att göra.

Hos oss gäller att bilen får vara max 6 år gammal och den får ha gått max 12 000 mil. Bilen ska dessutom i regel ha max 400 hk. Dock finns det vissa undantag från detta: Du kan t.ex. inte köpa en M-bil, RS eller AMG-bil som har mer än 400 hk. Å andra sidan så kan du köpa en Tesla som har mer än 400 hk.

Dessutom finns det ett krav på att du ska betala en kontantinsats på 20% av billånet. Ditt köp begränsas därmed av hur mycket pengar du har sparade.

Du kan läsa mer om de villkor som gäller för billån hos oss i artikeln ”Billån vs Blancolån”.

  Fördelar Nackdelar
Billån – Lägre ränta – Du kan sälja bilen om du inte har råd att betala av lånet för bilen – Du har bilens kostnad som ekonomisk säkerhet – Krav på en kontantinsats på 20% av billånet – Bilen måste uppfylla ett antal krav – Minskar dina friheter att välja exakt den bil du vill ha
Blancolån – Ställer inga krav på bilen – Du behöver inte betala en kontantinsats – Högre ränta – Lån utan säkerhet

Sammanfattning

För att sammanfatta denna artikel finns det både fördelar och nackdelar med billån med bilen som säkerhet.

Vi kan klargöra att ett billån är mer räntemässigt fördelaktigt än ett blancolån. Att långivaren har bilen som säkerhet innebär att de kan pressa ner räntan något.

Man kan också anse att du är mycket friare med ett billån. Du har nämligen möjligheten att sälja bilen om det t.ex. händer någonting oförutsett. Därmed innebär ett billån inte en lika stor risk för dig som låntagare.

Samtidigt ställer ett billån ett antal krav på den aktuella bilen, vilket ett blancolån inte gör. Det kan därmed vara mer fördelaktigt med ett blancolån om man vill kunna välja bil helt fritt.

Dessutom kräver ett billån att du betalar en kontantinsats på 20% av billånet, något som ett blancolån inte ställer krav på.

Dock får vi sammantaget säga att ett billån är mer lämpligt just när man ska köpa bil. Detta lån är ju knutet till bilen och inte till personen som äger bilen. Detta kan ses som en säkerhet både för låntagaren och långivaren.

Mer om vårt billån