4 minuters läsning

Billån som 19-åring – Hur går man till väga?

Featured Image

Undrar du om det går att ansöka om ett billån som 19-åring? I den här artikeln tänkte vi ta upp exakt allt som du behöver veta gällande billån som 18, 19, eller 20-åring; vi tar upp vad som krävs av dig som låntagare och vad du bör undvika när du vill ansöka om ett billån som ungdom. Det är inte omöjligt att få ett billån som 19-åring godkänt, men det kan vara svårare att hitta en bra långivare.

När du som är 19 år vill låna pengar till en bil

Att ansöka om ett lån bör vara ett genomtänkt beslut och därför är det viktigt att hitta ett låneerbjudande med bra villkor och en bra ränta, som du enkelt kan betala tillbaka per månad. De flesta långivarna idag erbjuder lån till de som är myndiga, tillsammans med andra krav som behöver följas. Det finns dock vissa banker och långivare som har en åldersgräns på minst 20 år.

Många lån som finns idag kräver att du har en fast månadsinkomst, eller en årsinkomst på ungefär 100.000 – 120.000 kronor som minimum. Allt beror på den långivare du blir kund hos. Det finns möjlighet att få vissa lån godkända med en timanställning, men i dessa fall behöver du ha bevis på att din inkomst fullföljer de krav som bilhandlaren eller långivaren har. Ju billigare bilen är som du önskar köpa, desto större chans har du som 19-åring att få ett lån godkänt. Begagnade bilar kan därför vara ett smartare alternativ att titta på eftersom de kostar mindre och då kan du använda blipp – den enda tjänsten som ger ett billån på köp utav begagnade bilar. Du kan alltså hitta en bil på blocket du gillar och ansöka om ett billån hos oss! Skönt va?

Tryck på bilden nedan och kolla om du har rätt till ett lån här:

Billån som 19-åring

Auktoriserade bilhandlare har idag oftast relativt höga krav på de låntagare som önskar ansöka om ett billån. När du lånar pengar från en bilhandlare kommer du dessutom behöva betala amortering och kontantinsats, något som du som 19-åring möjligtvis inte har råd med.

Kontantinsatsen i Sverige ligger på minst 20% av bilens värde. Vill du köpa en bil från en privatperson kan du använda dig av blipp, som förenklar traditionella bilaffärer mellan privatpersoner, och applikationen erbjuder samma trygghet som hos en bilhandlare.

Krav på dig som låntagare vid billån eller privatlån

Långivare och bilhandlare har olika krav på dig som låntagare beroende på vilket företag du vänder dig till. Grundkraven är dock att du har en fast inkomst, svenskt personnummer, en folkbokföringsadress och inga betalningsanmärkningar. Det finns dock undantag, men se till att läsa igenom kraven på dessa lån eftersom det oftast handlar om privatlån utan säkerhet.

  • Fast inkomst
  • Svenskt personnummer
  • En folkbokföringsadress
  • Inga betalningsanmärkningar

När du ansöker om ett billån från en bilhandlare kommer du behöva lämna bilen som säkerhet och även betala amortering samt en kontantinsats. Detta gör så att bilhandlaren kan sänka månadsräntan och resterande avgifter eftersom bilen och kontantinsatsen lämnas in som en säkerhet.

Att undvika när du som 19-åring vill låna pengar till en bil

Ska du ansöka om ett billån, eller vilket lån som helst egentligen, finns det vissa saker som du bör ha i åtanke innan du signerar och tecknar ett avtal med en långivare eller en bilhandlare. Är det ett privatlån utan säkerhet du kikar på, tänk då på att kolla på den effektiva räntan så att du vet exakt vad för slags avgifter som du behöver betala för lånet och vad kostnaden kommer bli i slutändan.

Undvik dessa lån

Snabblån och smslån är något som bör undvikas vid lån på höga belopp, eftersom räntan oftast är betydligt högre på lån som dessa. Det finns även vissa långivare som har andra avgifter utöver räntan. En viktig punkt att tänka på är att du bör betalat av ditt lån innan du säljer bilen i framtiden. Att ha kvar ett lån du behöver betala varje månad trots att du sålt bilen är aldrig roligt. Därför bör du ha koll på bilens värde och hur värdet på bilen kommer minskas med åren.

Håll koll på den effektiva räntan

När du ansöker om ett lån får du själv bestämma hur lång tid du vill ha för att betala av lånet, och ju längre låneperiod du godkänner, desto lägre månadskostnad kommer du behöva betala. Det betyder dock också att räntan kommer vara högre, då lånet betalas av under en längre tid. Kolla alltid på vad den effektiva räntan ligger på när du ansöker om ett lån, då detta är kostnaden för alla avgifter inräknade i lånet.

Tänk alltid på att ett lån kan ta flera år att betala tillbaka och därmed är något som du kommer binda dig till. Att ansöka om ett billån som 18-åring eller 19-åring är därför något som du bör tänka igenom noggrant. Det bästa är att hitta en lite billigare bil att köpa, så att du därmed kan ansöka om ett lån på ett så lågt belopp som möjligt. Detta gör så att du snabbare kommer kunna betala av ditt lån.

Det bästa alternativet

En viktig punkt är även att du har koll på skillnaden mellan billån och privatlån. Ett billån har oftast en lägre ränta eftersom du lämnar bilen som en säkerhet för lånet. När långivare, banker eller bilhandlare lånar ut pengar finns det alltid en risk att låntagaren inte betalar tillbaka lånet, vilket kostar verksamheten höga summor. Skulle du således inte ha möjlighet att betala tillbaka pengarna har långivaren möjlighet att beslagta bilens totala värde.

När du ansöker om ett privatlån behöver du inte förklara för långivaren vad pengarna ska användas till, men det medför också en högre ränta. blipp erbjuder ett billån med samma säkerhet som du har läst om i artikeln, men istället för att du ansöker om ett billån från en auktoriserad bilhandlare så kan du även köpa bilen från en privatperson.

Sammanfattning om billån som 19-åring 

Det är helt klart en möjlighet för en 19-åring att ansöka om ett billån, även om de flesta bilhandlare eller långivare har en 20-årsgräns. Du kommer behöva uppfylla de krav som långivaren har på dig, vilket i de flesta fall är en fast inkomst, att du har en svensk folkbokföringsadress, inga betalningsanmärkningar och ett svenskt personnummer.

Uppfyller du dessa krav och har du möjlighet att betala månadskostnaden utan problem, då är det bara köra. Tänk bara på att alltid läsa igenom villkoren och det är alltid smart att tänka igenom beslutet en extra gång innan du tecknar något avtal, speciellt om det handlar om ett billån på ett högt belopp.

Räkna ut månadskostnad